مفهوم تصمیمگیری
تعاریف زیادی از تصمیمگیری صورت گرفتهاست ولی جملگی بر این مساله تأکید دارند که تصمیم بر انتخاب فرد دلالت دارد و فرد این انتخاب را از بین گزینههای موجود که ممکن است محدود یا نامحدود باشند، انجام میدهد. در زیر به برخی از مهمترین تعاریف از تصمیمگیری اشاره میکنیم:
- تصمیمگیری عبارت است از انتخاب یک راه از میان راههای مختلف (الوانی،۱۳۷۳؛ ص.۸۷).
- تصمیمگیری فراگردی است که طی آن شیوه عمل خاصی برای حل مساله یا مشکل ویژه برگزیده میشود (استونر،۱۳۷۹ ؛ص.۳۴).
- تصمیمگیری فراگردی است که از طریق آن، راهحل مساله معینی انتخاب میگردد (رضائیان، ۱۳۷۱، ص.۷۴)
- تصمیمگیری فرآیندی است خاص شامل انتخاب یک راه و روش از میان دو یا چند روش موجود. تصمیم به معنای انتخابی خودآگاه است که به فرد امکان میدهد تا براساس مجموعهای از شرایط داده شده، نحوه رفتار و طرز تفکر خاص آن مجموعه بررسی و سپس یک گزینه مقبول واقع شود و سپس اجرا گردد. تصمیم زمانی گرفته میشود که انتخاب انجام شده باشد. از تصمیمگیری نمیتوان صرفنظر کرد، زیرا امتناع ورزیدن از گرفتن تصمیم، خودش یک نوع تصمیمگیری است (عباسزادگان، ۱۳۸۳ ،شماره۲۳).
- تصمیمگیری صرفا عمل گزینش میان راهحلهای جایگزین یا بدیلهای موجودی است که در موردشان یقین و قطعیت نداریم (دوئرتی و فالتزگراف،۱۳۸۸ ،ص.۲۰۹).
۲-۳ سطوح تصمیمگیری
یک مدیر در طول روز اطلاعات زیادی به او می رسد. بصورت کلی می توان گفت که مدیر پس از اخذ این اطلاعات سه نوع تصمیم گیری می نماید.
نوع اول که اغلب به نام تصمیمات استراتژیک خوانده می شود، تصمیمات مربوط به امور دراز مدت، پیچیده، و غیر ساختمند است کهتوسط مدیران عالی رتبه اتخاذ می شود (لوکاس، ۱۹۸۵ ،ص.۳۵)[۱]. اطلاعات مربوط به چنین تصمیماتی، عموما تعریف نشده، غیر مبتنی بر موارد از پیش تجربه شده، با منشا بیرون از سازمان، جمع آوری شده از طرق غیر رسمی و کوتاه شدهاست (داویس،۱۹۸۴ ،صص.۳۶-۳۵)[۲].
نوع دوم از تصمیمات، اغلب به نام تصمیمات کنترلی مدیریت[۳] خوانده شده که توسط مدیران میانی اتخاذ می گردد. عموما اطلاعات دریافتی برای این نوع تصمیمات، با معیارهایی از قبیل استانداردهای سازمان و یا بودجه سنجیده می شود. اطلاعات مربوط به این نوع تصمیمات، غالبا متوجه داخل سازمان، کوتاه مدت، تاریخی و سادهتر است.
نوع سوم، تصمیمات عملیاتی است. این قبیل تصمیمات براحتی فرموله شده و سیستم های کامپیوتری نیز می توانند کار را راحتتر نمایند.
[۱]Lucas
[۲]Davis
[۳]Management Control Decisions
سوالات یا اهداف پایان نامه :
– تعیین رابطه بین عقلانیت در فرآیند تصمیمگیری استراتژیک و تعهد سازمانی کارکنان بانک ملت و ۲- تعیین رابطه بین رفتارهای سیاسی در فرایند تصمیمگیری با تعهد سازمانی کارکنان بانک ملت میباشد.
اهداف فرعی این پژوهش عبارتند از:
- تعیین رابطه بین عقلانیت در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد عاطفی کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین عقلانیت در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد مستمر کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین عقلانیت در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد هنجاری کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین رفتارهای سیاسی در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد عاطفی کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین رفتارهای سیاسی در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد مستمر کارکنان بانک ملت.
- تعیین رابطه بین رفتارهای سیاسی در فرآیند تصمیمگیری استراتژی با تعهد هنجاری کارکنان بانک ملت.
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل با فرمت ورد می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 361
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0