عنوان کامل پایان نامه : رضایت زناشویی زنان خوابگاه های دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی
۲-۵-۵٫ طرحوارهها و استانداردها
استانداردها نیز شکل دیگری از طرحوارهها هستند که عبارتنداز باورهای شخصی درباره ویژگیهایی که افراد وروابط آنها «باید» داشته باشند. زوجین در روابط خود، استانداردهای خاصی را به عنوان الگویی برای ارزیابی رفتارهای یکدیگر و اجرای نقشی که متناسب و قابل قبول است، به کار میبرند. استانداردهای خاص ممکن است از خانوادههای اصلی زوجین منتقل شده باشد؛ برای مثال آنچه نسبت به یک زوج، رفتاری مفید و سازنده محسوب میشود منشی است که در آن بخشش باید بلاعوض باشد وزوج «باید» از ضعفهای یکدیگر چشم پوشی کنند (داتیلیو و پرسکی،[۱] ۱۹۹۰).
اشوبل[۲] و فاین[۳] (۱۹۹۲) در کارشان روی «ترکیب خانواده»، استانداردها را، مجموعه تکامل یافتهای از قوانینی میدانند که بر زندگی خانوادگی تاثیر میگذارند. اکثر این قوانین بر پایه طرحوارههای شخصی یا مشترک والدین قرار دارد که به یک «زندگی خانوادگی آبرومند» مربوط میشوند. این قوانین معمولا از همان سالهای اولیه رشد، به فرزندان یک زوج تلقین میشود؛ با این وجود این بستگی دارد به اینکه اعضای خانوادهچگونه بهآن پاسخ میدهند، آنرا میپذیرند ویا رد میکنند. انواع استاندارهایی که در ساختار یک خانواده ممکن است وجود داشته باشد عبارتند از:
- استاندارهایی برای روابط بین فردی زوجین در حیطه زناشویی.
- استانداردهایی برای تقسیم نیروی کار.
- استانداردهایی برای برخورد با تعارض.
- استانداردهایی برای مرزها و امور شخصی.
- استانداردهایی برای افراد خارج از واحد خانواده (اشوبل و فاین، ۱۹۹۴؛ داتیلیو، ۲۰۰۲).
[۱] . Padesky
[۲] . Schwebel
[۳] . Fine
سوالات یا اهداف پایان نامه :
هدف کلی: هدف کلی اینتحقیق بررسی اثربخشی درمان براساس رویکرد طرحواره- محور بر افزایش رضایت زناشویی زنان است.
هدف کاربردی: بهرهگیری از راهبردهای درمانی رویکرد طرحواره- محور به منظور تغییر و اصلاح طرحوارههای ناکارآمد زنان متاهل و کمک به توانمندی آنان در ایجاد، حفظ و افزایش رضایتمندی در زندگی زناشویی.