انواع انگیزه لذتجوئی
هر چند اهمیت انگیزه لذتجوئی برای حداقل دو دهه اخیر فهمیده شده است. کمبود کار تحقیقات جهت بررسی نمودن گوناگونی انگیزههای لذتجویانه که مصرفکنندگان مدرن آنها را طلب می نمایند، وجود دارد (آرنولد و رینلودز، ۲۰۰۳: ۸۲). نویسندگان بر اساس داده های اجرایشان انگیزههای لذتجویانه را به ۶ طبقه گسترده اصلی تقسیم نمودند: خرید ماجراجویی[۱]، خرید اجتماعی[۲]، خرید کامروا سازی یا خرسند سازی[۳]، خرید خیالی/تصوری[۴]، خرید نقش[۵] ، خرید ارزش[۶].
خرید ماجراجویی، اشاره دارد به خریدی که اصولاً برای ماجراجویی و برانگیختن انجام می شود. بسیاری از مراکز خرید امروزی، نیز به عنوان مراکز تفریحی و ماجراجویی برای کشاندن مصرفکنندگان به محل شناخته میشوند (آلارد وهمکاران، ۲۰۰۹: ۴۷).
خرید اجتماعی ، همانطور که از نامش پیداست به فرایند خریدی که صرفاً همراه با اعضای خانواده و دوستان انجام شده است، اشاره دارد. در درجه اول ، دراین حالت انگیزه، معاشرت نمودن با افراد به جای خرید کردن محصول است. مصرفکنندگان از خریدکردن به عنوان یک فرصت برای پیوستن به افراد دیگر استفاده میکنند و بدین ترتیب معاشرت نمودن به جای محصول درخورتوجه بیشترقرار می گیرد (دیپ و سونی، ۲۰۰۸: ۴۰۷).
خرید کامروا سازی عمدتا برای خرسندی و رها سازی مشغلهها در فعالیت خرید انجام می گیرد. مصرفکنندگان خرید کردن را به عنوان یک کاهش دهنده استرس ، توصیف میکنند در پی رقابت شدید، خردهفروشان به طور فزاینده، بر هر دو جنبه سودمندی و لذتی در فروشگاههایشان تمرکز مینمایند (کارپنتر و مور، ۲۰۰۹: ۷۲).
چهارمین طبقه خرید تصوری است که اصولاً با کسب آخرین روندهای مد و نوآوری تکنولوژیک انجام میگیرد.
نقش خرید توسط مصرفکننده در درجه اول برای دیگران انجام میگیرد. به طور مثال هنگامی که مصرفکننده نقشهایش را توسط خرید کردن برای اقوام و دوستانش اجرا مینماید.
خرید ارزش شاید آشناترین و معمولترین نوع خرید است و اشاره دارد به اینکه برای کسب بهترین معامله در بازار ازلحاظ شرایط و ضوابط معامله /مذاکره و پیشنهادات خاص انجام میگیرد و فرد با خرید یک محصول با تخفیف احساس موفقیت میکند (آرنولد و رینلودز، ۲۰۰۳: ۸۳). ابعاد دیگر لذتجویی، به نامهای خشنودی[۷]، برانگیختگی[۸] و گریز[۹] به عنوان اشکالی از لذتخرید[۱۰] مشخص شده است (مونسو و همکاران[۱۱]، ۲۰۰۴: ۱۱۴).
۲-۱-۴) آنیگرایی
برخی منابع روانشناسی به آنیگرایی به عنوان یک ویژگی اصلی فرد اشاره میکنند که میزان و درجه آن در افراد مختلف، متفاوت است. روک و فیشر[۱۲] (۱۹۹۵) این دیدگاه را با زمینه رفتار خرید سازگار کردند. چایه و همکاران[۱۳] (۲۰۱۲) استدلال میکنند که آنیگرایی به طور مفهومی، متفاوت از ویژگیهای شخصی است، بنابراین مناسب است تا به عنوان نشانگر رفتار خرید آنی استفاده شود که تحت تأثیر اثرات مثبت و ارزیابی هنجاری در یک وضعیت خرید قرار گرفته شود.
[۱] Adventure Shopping
[۲] Social Shopping
[۳] Relaxation Shopping
[۴] Idea Shopping
[۵] Role shopping
[۶] Value Shopping
[۷] Pleasure
[۸] Arousal
[۹] escapism
[۱۰] shopping enjoyment
[۱۱] Monsuwé et al
[۱۲] Rook, D.W., & Fisher, R.J.
[۱۳] Chih, W.H., Wu, C.H.-J., Li, H.-J.
متن فوق بخش هایی از این پایان نامه بود
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل با فرمت ورد می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: