۲-۱-۱-۲-۴- مدل ونتگوت و همکاران:
ونتگوت، مریک و اندرسن[۱] (۲۰۰۳)، کیفیت زندگی را هدفمندتر از مدلهای قبلی میدانند. این مدل، دیدی هستیگرایانه دارد و فقط داشتن شرایط مناسب و رضایت از شرایط را ملاک نمیداند، بلکه معتقد است که کیفیت زندگی فرد، باید در جهت رشد و خودشکوفایی وی باشد. این مدل (نمودار ۲-۵) دارای طیفهای عینی، ذهنی و اصالت وجود است که در اینجا به این ۳ طیف پرداخته میشود.
نمودار۲-۵: مدل ونتگوت و همکاران (۲۰۰۳ )
کیفیت عینی زندگی: بدین معنی که شرایط زندگی فرد (شرایط مادی، جسمانی، اجتماعی، هیجانی)، در حد مطلوب بوده و دیگران زندگی وی را با کیفیت بدانند. این دیدگاه تحت تاثیر فرهنگی قرار میگیرد که مردم در آن زندگی میکنند.
کیفیت ذهنی زندگی: عبارت است از احساسی که فرد از لذت بخش بودن زندگی خود دارد. هر فرد شرایط، احساسات و عقایدش را شخصا ارزیابی می کند. رضایت از زندگی، این جنبه از کیفیت زندگی را منعکس میکند.
کیفیت اصالت وجودی زندگی: به معنای لذت بخش بودن زندگی فرد در سطح عمیقتری است که شایسته احترام بوده و فرد میتواند منطبق با ماهیت خود زندگی کند. به عنوان مثال نیازهای بیولوژیکی فرد برطرف شود، رشد به حد کمال خود برسد و اینکه جریان زندگی منطبق با شاخصهای معنوی و باورهای دینی فرد است.
[۱] – Ventegodt, Merrick & Andersen