تعریف مفاهیم و واژگان کلیدی
۱-۱۱-۱- نظام مدیریت دانش
در زمینه مدیریت دانش دو دیدگاه واگرا وجود دارد که هریک در درک مفاهیم و همچنین پیاده سازی مدیریت دانش، نگاههای متفاوتی را بدنبال دارد. این دو دیدگاه عبارتند از:
۱) دیدگاه متمرکز بر فناوری اطلاعات و ۲) دیدگاه متمرکز بر کارکنان.
دیدگاه متمرکز بر فناوری اطلاعات بر ساخت نظامهای اطلاعاتی متمرکز است و به درگیر ساختن متخصصانی که با کامپیوتر و علوم اطلاعاتی آشنایی دارند، گرایش دارد. از سوی دیگر دیدگاه متمرکز بر کارکنان بر ارزیابی و توسعه مجموعه پیچیدهای از مهارتها و فنون پویا، که متغیر هستند، تمرکز میکند (اخگر، جهانیان، ۱۳۸۹).
در این تحقیق مدیریت دانش توانایی خرد جمعی در افزایش پاسخ گویی و نوآوری است. درک سه نکتهی اساسی از این تعریف بسیار مهم است. اول اینکه دانش (خرد جمعی) به هم مرتبط است و در آن مجموعهای از تجارب و دیدگاههای مختلف وجود دارد. دوم اینکه مدیریت دانش یک عامل شتاب دهنده (کاتالیزور) و تسهیل کننده است که مانند یک اهرم بین شرایط محیطی و محرکها عمل میکند. و سوم اینکه دانش در محیطهای بدون رویارویی (برخورد) قابل کاربرد است. راه حلهای مبتنی بر دانش با این حال بر روی کاربرد پاسخهای خلاقانهی جدید در یک محیط کاری متنوع تمرکز دارد (سیف اللهی، داوری، ۱۳۸۸).
برای اینکه مدیریت دانش قابلیت اصلی سازمان شود، وجود سه مولفه مهم اجتماعی- فرهنگی، سازمانی و فناوری ضروری است. با ترکیب این مولفهها نظام مدیریت دانش خلق میشود (عدلی، ۱۳۸۳). تمام نظامهای مدیریت دانش به دنبال تامین انتظارات مدیریت ارشد نظیر نرخ بازده، سرمایه گذاری و افزایش اثربخشی است (جاشاپارا، ۲۰۰۴).
۱-۱۱-۱-۱- انواع نظامهای مدیریت دانش
نظام (سیستم)های اصلی مدیریت دانش عبارتند از:
نظامهای مدیریت اسناد و مدارک: مدیریت اسناد و مدارک را بهطور خلاصه میتوان اینطور تعریف کرد: جمع آوری اطلاعات و دانش مناسب برای افراد مناسب در زمان مناسب (جاشاپارا، ۲۰۰۴).
نظامهای پشتیبان تصمیم: کار این نظام ([۱]DSS) ایجاد و ارزیابی دانش از طریق تجزیه و تحلیل داده با استفاده از مدلهای پیچیده برای حمایت از تصمیم گیری است. این نظامها در محیط در حال تغییر کنونی به مدیران برای تصمیم گیری راجع به مشکلات تعریف نشده کمک مؤثری میکنند.
نظامهای پشتیبان گروه: این نظام جهت افزایش ارتباطات، اشاعه و تسهیم دانش، هماهنگی و همکاری بین گروهها طراحی شده است. پنج فعالیت اصلی گروهی شامل ارتباطات، یادگیری و تسهیم دانش، همکاری، هماهنگی و تعاملات اجتماعی توسط نظامهای پشتیبان گروه (GSS[2]) حمایت و تسهیل میشود.
نظامهای اطلاعاتی مدیران اجرایی: این نظامها فراهم کننده اطلاعات و دانش با کیفیت برای مدیران جهت برنامه ریزی راهبردی و فرآیند کنترل هستند. بهدلیل عدم آشنایی بسیاری از مدیران اجرایی با رایانه، این نظامها به گونهای طراحی شدند که حتی یک کودک ۱۰ ساله نیز بهراحتی میتوانست با آنها کار کند.
نظامهای مدیریت جریان کار: ارتباط دانش با جریانهای کاری و منابع سازمانی نظیر کارکنان از طریق این نظامها (WMS[3]) صورت میگیرد که یکی از مناسبترین ابزارهای مهندسی مجدد فرآیندهای سازمانی هستند.
نظامهای مدیریت ارتباط با مشتری: بهطور خلاصه جمع آوری و ذخیره اطلاعات درباره نیازها و خواستههای مشتریان با تاکید بر بانک اطلاعات مشتری وظیفه اصلی نظامهای مدیریت ارتباط با مشتری ([۴]CRM) است. این نظامها بهوسیله ادغام فناوری با فرآیندهای سازمان به دنبال پاسخ به نیازهای مشتریان در هر لحظه از زمان هستند.
۱-۱۱-۲- خلاقیت
خلاقیت فرآیندی است که طی زمان ادامه داشته و ابتکار، انطباقپذیری و تحقق از خصوصیات بارز آن به شمار میآیند و میتواند جوابگویی برای مشکلات باشد. خلاقیت، آفرینش آمیزهای بدیع برای حل تناقضات، درقالب یک ایده است که خارج از محدوده جواب موجود قرار میگیرد (میر میران ۱۳۸۴ ص ۷).
گیلفورد (۱۹۹۵)، خلاقیت را تفکر واگرا جهت دست یافتن به راه حلهای جدید، برای حل مسائل میداند. در تعریف گیلفورد از خلاقیت، بر منبع و خاستگاه خلاقیت (وجود یک مسئله)، نوع خروجی خلاق (راه حل)، ویژگیهای خروجی خلاق (تازگی)، نوعی تفکر (تفکر واگرا) و حل مسئله تاکید شده است.
[۱] Decision Support Systems
[۲] Group Support Systems
[۳] Workflow Management Systems
[۴] Customer Relationship Management Systems