آموزش جرأتورزی
برنامه آموزش جرأتورزی بدین منظور طرح ریزی میشود تا عقاید و رفتارهای جرأتمندانه افراد را بهبود بخشد به طوری که آنها بتوانند با دیدی بهتر به خود نگریسته، به خود اعتمادی برسند، به طور مناسب عواطف و تفکرات فردی خود را نشان دهند و در نتیجه روابط میان فردی مؤثرتری را با دیگران برقرار نمایند(آلبرتی و امونز[۱]، ۲۰۰۱؛ لاندازابل[۲]، ۲۰۰۱؛ وستون و ونت[۳]، ۱۹۹۹). هدف آموزش قاطعیت یا جرأتورزی، یاد دادن هنر ارتباط عمیق با دیگران، برخورد جدی با کار، زندگی و تسلط بر خویش است. این آموزش به طور گستردهای برای سنین مختلف و پیشزمینههای متفاوت مورد استفاده قرار گرفته است. تأثیر مثبت آن روی قاطعیت، عزتنفس، خود، تعاملات بین فردی، مهارتهای ارتباطی و اعتماد بین زوجین و نیز کاهش میزان اضطراب اجتماعی دیده شده است(صاحب الزمانی، ۱۳۸۸). ولپی[۴](۱۹۵۸)، اولین کسی بود که اصطلاح جرأتورزی(ابراز وجود) را به کار برد و اصل بازداری دو جانبه رامطرح ساخت. هدف آموزش جرأتورزی این است که به افراد کمک کند تا دیدشان را نسبت به خود تغییر دهند، ابراز وجودشان را افزایش دهند، به طور معقولی خلق و خو و افکارشان را بیان کنند و از این طریق بر اعتماد به نفس خود بیفزایند(همان منبع: ۴). آموزش جرأتورزی بر اساس این فرضیه عمل میکند که داشتن روابط بین فردی سالم در انسجام و تکامل شخصیتی فرد نقش اساسی دارد. بک بر اساس تحقیقات رابرت آلبرتی که در زمینه قاطعیت درمانی شهرت جهانی دارد، چنین اظهار مینماید: آموزش قاطعیت به نامهای یادگیری مهارتهای اجتماعی و رفتار درمانی در زمینه قاطعیت شناخته شده و بر اساس تئوری گشتالت پایه گذاری گردیده است(محبی و همکاران، ۱۳۸۸). کاپلان و سادوک در زمینه آموزش قاطعیت چنین اظهار میدارند که قاطعیت درمانی یکی از آموزشهای مهارت اجتماعی است که به فرد آموزش میدهد چگونه در موقعیتهای مختلف اجتماعی به صورت مناسب واکنش نشان داده، عقیده و نقطه نظرات خود را به روشی پذیرفته شده ابراز دارد(همان منبع).
آموزش ابراز وجود یک شیوه مداخلهی ساخت یافتهای است جهت بهبود اثر بخشی روابط اجتماعی و از این روش برای درمان اختلالها، اضطرابی و ترسهای مرضی در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان استفاده میشود. این رویکرد خاص، صرفاً برای افرادی که مشکلات بالینی دارند به کار برده نمیشود بلکه در حد وسیع در دنیای روابط انسانی از قبیل: آموزش و پرورش، بازار کار، اقتصاد، تولید و تجارت به ویژه در حوزههای فروش و مدیریت نیز مورد استفاده قرار میگیرد(فلاح زاده، ۱۳۸۸). برنامههای آموزشی متعددی برای گروههای سنی و مسائل مختلف وجود دارد. ریشه اصلی آنها به ظهور رفتار درمانی در عرصه روانشناسی برمیگردد. هدف به کارگیری تکنیکهای متعدد در آموزش ابراز وجود معطوف بر افزایش بهبودی روابط اجتماعی، احقاق حقوق و نهایتاً افزایش سلامت روانی و رضایت شخصی میباشد(طباطبایی، ۱۳۷۸: ۳). فرایندهای سازگاری در زمینه ارتباطات مفید اجتماعی شکل میگیرد و اجتماعی شدن و یادگیری مهارتهای جرأتورزی زمینه افزایش سازگاری را فراهم مینماید. تحقیقات گوناگون نشان میدهد که بین کمبود مهارتهای اجتماعی و بروز اختلالات رفتاری در آینده رابطه وجود دارد(ثابتی و شهینی ییلاق، ۱۳۷۷).
آموزش جرأتورزی یک روش چند محتوایی رفتاری است و اجزای درمانی آن عبارتند از راهنمایی[۵]، ایفای نقش[۶]، الگوسازی[۷]، پسخوراند[۸]، تمرین و مرور رفتاری[۹] به صورت تجسمی و عینی(بیان زاده و همکاران، ۱۳۸۲). آموزش جرأتورزی تکنیکی است که از طریق آن افراد میآموزند که چگونه آرام باشند و در موقعیتهای متفاوت اجتماعی به طور مناسب و خوشایند، ارتباط برقرار سازند(تیلور[۱۰]، ۱۹۹۵). اولین بار سالتر[۱۱](۱۹۹۱)، به درمان اضطراب با روش آموزش مهارت جرأتمندانه پرداخت. تأکید وی در این روش بر بیان احساسات، اظهار عقیده مخالف، پذیرش و تمجید از طرف دیگران و استفاده از ضمیر من و حاضر جوابی بوده است(محمودی عالمی و همکاران، ۱۳۸۳). روشهای متعددی برای درمان اضطراب جهت افزایش عملکردهای تحصیلی و شغلی وجود دارد که یکی از آنها آموزش مهارتهای جرأتورزی است(عباسنیا، ۱۳۷۹). به نظر میرسد وجود همزمان قاطعیت پایین و اضطراب بالا در دانش آموزان باعث اختلال در عملکرد تحصیلی، وقفه در یادگیری، تضعیف توانایی و عدم شکوفایی استعدادهایشان شده و نه تنها سلامت روان آنها را به خطر میاندازد بلکه آنان را از یک زندگی سالم و شکوفا محروم میکند(شریفی راد و همکاران، ۱۳۹۰). جرأتورزی به علت نتایج مثبتی که به همراه دارد یک رفتار باارزش محسوب میشود، نتایجی از قبیل: افزایش مهارتهای رهبری، افزایش رضایت شغلی، دستیابی به استقلال واقعی، موقعیت حرفهای، قدرت و اختیار، اجتناب از اهمال و مسامحه در مراقبت از بیمار، کاهش استرس شغلی، افزایش کارایی در زمان تغییر شرایط و آگاهی و بینش وسیعتر راجع به عواملی که در سبکهای پاسخگویی ضروری میباشد(تقوی لاریجانی، ۱۳۸۸).
(فروتن، ۱۳۸۰)، در تحقیق خود اشاره کرد برنامههای آموزش مهارتهای اجتماعی که زیر مجموعهای از آموزش مهارتهای زندگی هستند در موارد زیر تأثیر دارد:
- رفتارهای اجتماعی مثبت در مدارس(تعامل اجتماعی مثبت بین همسالان)
- افزایش حمایت همسالان
- افزایش توانایی حل مسأله
- خود خواهی
- کاهش خشم، اضطراب، افسردگی، عزتنفس، کم رویی، رفتار بزهکارانه
[۱] – Alberti and Emmons
[۲] – Landazabal
[۳] – Weston and Went
[۴] – Wolpe
[۵] -guidance
[۶] -role playing
[۷] -modeling
[۸] -feed back
[۹] -behavioral rehearsal
[۱۰] – Taylor
[۱۱] – Salter
متن فوق تکه ای از این پایان نامه بود
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
متن کامل