رفتار پرخاشگرانه، ویژگیها، هدف و علل آن
در این سبک، فرد با تهدید کردن، تضییع حق دیگران، و توهین آمیز برخورد کردن، با دیگران ارتباط برقرار میکند و میخواهد از این راه به اهداف خود برسد(موتابی و عطوفی، ۱۳۸۵: ۸). ویژگیهای این سبک عبارتند از: صحبت کردن پیش از اتمام یافتن صحبتهای دیگران، بلند بلند و تهاجمی حرف زدن، خیره شدن به طرف مقابل، کنایه زدن، اتهام زدن، سرزنش و تحقیر کردن، ابراز خشن و شدید احساسات و عقاید، بالاتر دانستن خود، رنجاندن دیگران برای جلوگیری از رنجش خود. هدف افراد پرخاشگر بردن بدون رعایت حقوق دیگران است(فیروز بخت و بیگی، ۱۳۸۴ به نقل از محبی، ۱۳۸۸). در مورد علت رفتارهای پرخاشگرانه چنین عنوان شده که الگوی شناختی، عاطفی و رفتاری متعددی منجر به بروز رفتارهای پرخاشگرانه میگردد که از آن جمله احساس تهدید میباشد. علت عمده پرخاشگری احساس آسیبپذیری شدید فرد در مقابله با تهدید و یا حمله دیگران میباشد. یکی دیگر از دلایل عمده رفتارهای پرخاشگرانه، رفتارهای غیرقاطعانه در گذشته بوده است. فردی که بصورت منفعلانه برخورد نموده و به دیگران اجازه میدهد حقوق شخصی او را پایمال و نیازها و خواستههایش را ندیده بگیرند، به مرور در او احساس خشم بیشتری شکل میگیرد که در ارتباط با دیگران خود را نشان میدهد. واکنشهای شدید که در ارتباط با تجربیات عاطفی گذشته میباشد یکی دیگر از دلایل بروز رفتارهای پرخاشگرانه میباشد. فرد نسبت به موقعیتی که در حال حاضر اتفاق افتاده همان واکنش عاطفی را از خود بروز میدهد که در مقابله با رویدادهای مشابه در گذشته با نزدیکان خود ابراز میداشته است و در نهایت رفتارهای پرخاشگرانه میتواند بعلت بازخوردهای مثبت که در زمان بروز چنین رفتارهایی به فرد داده میشود در او شکل بگیرد(محبی و همکاران، ۱۳۸۸).
رفتارجرأتمندانه، ویژگیها، هدف و علل آن
ارتباط جرأتمندانه گونهای از ارتباط است که در آن هر احساسی به جز اضطراب به راحتی ابراز شده و نتیجه آن حرکت به سمت اهداف و مقاصد شخصی بدون ضایع کردن حق دیگران است(موتابی و عطوفی، ۱۳۸۵: ۸). فردی که باجرأت است میتواند ارتباط نزدیک با دیگران برقرار کند، خودش را از سوء استفاده دیگران دور نگهدارد و دامنهی وسیعی از نیازها و افکار مثبت و منفی را ابراز نماید، بیآنکه احساس گناه و اضطراب کند و یا به حقوق دیگران لطمه بزند. آموزش ابراز وجود یک شیوه مداخله ساخت یافته است که از آن برای بهبود اثربخشی روابط اجتماعی استفاده میشود(صاحب الزمانی، ۱۳۸۸). ویژگیهای این سبک عبارتند از دادن پاسخهای خود انگیخته با لحنی دوستانه اما قاطع، نگاه کردن به دیگران، ذکر مسائل مهم، ابراز احساسات و عقاید خود، بها دادن به خود و نرنجاندن خود و دیگران. در این سبک هدف شخص، رعایت عدالت برای تمامی طرفهای رابطه است(دلپسند، ۱۳۸۱).
۲-۱-۳- تعاریف جرأتورزی
جرأتورزی قلب رفتار میان فردی و کلید روابط انسانی است(لین و همکاران[۱]، ۲۰۰۴) و در شکوفایی استعدادها و رشد خلاقیت دانش آموزان نقش مؤثر را ایفا میکند(حکمتی، ۱۳۸۱). جرأتورزی، توانایی بیان خویشتن به طور روشن، مستقیم و شایسته، ارج نهادن به احساس و فکر خود، عزت و حرمت برای خویش قائل شدن و شناخت توانائیها و محدودیتهای خویشتن است(ریس و گراهام، ۱۹۹۱؛ ترجمه شهنی ییلاق و همکاران، ۱۳۷۹). جرأتورزی(ابراز وجود)، رفتاری است که ضمن حفظ سلامتی فرد، احتمال بدست آوردن نتایج مطلوب در فرد را افزایش میدهد(فاربر[۲]، ۲۰۰۱). جرأتورزی(قاطعیت)، به این مفهوم است که اشخاص احساسات مثبت و منفی خود را بدون تجاوز به حقوق دیگران بیان کنند(پاترسون[۳] و همکاران، ۲۰۰۲). جرأتورزی راهی است جهت تصدیق، حفظ ارزش، شأن و احترام به شخصیت خود و دیگران، در واقع سطح جرأتورزی تعیین کننده سطح اعتماد به نفس افراد است(گدیس[۴]، ۲۰۰۷). جرأتورزی در شرایط قانونی حقوق شخصی، احساسات، عقاید و علایق شخصی بدون نقض یا تکذیب حقوق دیگران تعریف میشود. جرأتورزی طبق تحقیقات قبلی بر وضعیت سلامت روان مثل واکنش استرس و وضعیت افسردگی تأثیر دارد(شیمیزو، ۲۰۰۴). افراد جرأتمند از سخنرانی احساس ترس نمیکنند، احساسات خود را بیان میکنند و اولین قدمها را بر میدارند. افراد جرأتمند از نظر اجتماعی تأثیرگذار هستند(پاول و نیو جنت[۵]، ۲۰۱۱).
[۱] – Lin
[۲] – Farber
[۳] – Paterson
[۴] – Gaddis
[۵] – Powell & Newgent
متن فوق تکه ای از این پایان نامه بود
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
متن کامل