-۱ موقعیت جغرافیایی بندر شهید رجایی
مجتمع بندری شهید رجایی در استان هرمزگان در ۲۳ کیلومتری غرب بندرعباس واقع شده است. موقعیت جغرافیایی این منطقه در طول جغرافیایی ۵۶ و ‘۴ شرقی و عرض جغرافیایی ۲۷ و ‘۷ شمالی واقع در شمال جزیره قشم و تنگه هرمز میباشد و فاصله این بندر تا تهران ۱۵۶۳ کیلومتر و تا فرودگاه بندرعباس ۴۰ کیلومتر میباشد. مساحت این منطقه ۲۵ کیلومتر مربع میباشد که میتوان ۵/۷ کیلومتر مربع دیگر به آن اضافه نمود. محوطه بندر شهید رجایی از شمال محدود به زمینهای بایرگچین و کوهها کشار و از اطراف محدود به کانالهایی است که سیلابهای دشت فوق را هدایت میکنند. برخورداری از موقعیت جغرافیایی منحصربهفرد، دسترسی به آبهای آزاد بینالمللی از طریق خلیج فارس، اتصال به شبکه بینالمللی جادهای و ریلی، نزدیکی به مناطق آزاد کیش، قشم و بنادر منطقه خلیج فارس و بهرهگیری از تأسیسات و تجهیزات مدرن روز، مجتمع بندری شهید رجایی را تبدیل به یک مکان منحصربهفرد و استراتژیک نموده است. در ارتباط با موقعیت دریایی، این بندر در پناه جزیره قشم و مصون از امواج بلند دریای عمان و خلیج فارس میباشد. شکل (۲-۴) موقعیت جغرافیایی بندر شهید رجایی را نشان میدهد.
شکل ۲‑۴: موقعیت بندر شهید رجایی
۱-۱-۲ عوامل زیر بنایی و روبنایی بندر شهید رجایی
مجتمع بندر شهید رجایی (بدون لحاظ طرح توسعه) حدود ۲۵ کیلومتر مربع مساحت داشته که در حدود ۵/۷ کیلومترمربع ان زمینهای پشتیبانی و برای طرحهای توسعه و استفاده بخش خصوصی در نظر گرفته شده است. شکل (۲-۵) گویای جایگاه و موقعیت اراضی پشتیبانی در بندر شهید رجایی میباشد. (ترمینال کانتینری, ۱۳۸۸)
شکل ۲‑۵: موقعیت اراضی پشتیبانی در بندر شهید رجایی
با توجه به وظایف مختلف در بندر، محوطههای اصلی بهطور کلی به هفت بخش زیر دستهبندی میشود:
۱-۱-۲-۱ زیر بناهای بندر
- کانال دسترسی: این کانال به طول ۶۵۰۰ متر در حد فاصل لنگرگاه تا حوضچههای بندر واقع شده است. عرض ۲۴۹ متر، عمق ۱۳/۵ متر از صفر نقشه و ۸/۱۵ متر از سطح متوسط دریا، قابلیت عبور همزمان دو کشتی اقیانوسپیما را در عرض کانال میسر میسازد.
- حوضچه اصلی: این حوضچه توسط دو موجشکن ایجاد شده است و وسعتی به مساحت ۲/۳ میلیون متر مربع دارد. طول موجشکن غربی ۲۵۱۵ متر و موجشکن شرقی ۲۵۷۰ متر میباشد و از عمق ۲۰ متری تا حدود ۵ متر بالاتر از سطح دریا احداث شدهاند.
اسکلهها: طول اسکلههای موجود مجموعاً ۴۹۰۰ متر است که قابلیت پهلو دهی همزمان ۲۲ کشتی اقیانوسپیما را دارند. این اسکلهها که در حوضچههای فرعی ۱ و ۲ واقع شدهاند، به پایانههای ویژه و بسته به نوع کشتی و محموله آن تقسیمبندی گردیدهاند. علاوه بر این ۲۲ پست اسکله، تعداد دو پست اسکله مخصوص پهلو دهی کشتیهای تانکر اقیانوسپیما نیز در ضلع شرقی حوضچه اصلی واقع شدهاند که با تأسیسات لولهکشی به مخازن ویژه در پالایشگاه بندرعباس متصل میباشند. در جدول (۲-۱۶) فهرست اسکلههای بندر شهید رجایی نام برده شده است.
متن فوق تکه ای از این پایان نامه بود
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
متن کامل