۱-۱-۱ ترمینال کانتینر بندر شهید رجایی
با نگاهی به شرایط حملونقل دریایی دریافته میشود که حملونقل کانتینری سهم قابل توجهی از بازار حملونقل دریایی را به خود اختصاص داده است؛ بهطوری که امروزه بیش از هر زمان دیگر کالاهای متفرقه بهصورت کانتینری حملونقل میشوند، به همین علت شرکتهای کشتیرانی در چند سال اخیر اقدام به سرمایهگذاری در خرید کشتیهای کانتینری اقیانوسپیما نمودهاند.
ناوگان حملونقل جهانی در پی افزایش تقاضا برای حملونقل و حتی جلوتر از رشد تقاضا برای پاسخگویی به این نیاز روزافزون، اقدام به نوسازی و افزایش ظرفیت خود کرده است. بهطوری که با در نظر گرفتن واحد وزن مرده کشتیها[۱] (واحد ظرفیت کشتیها) در آغاز سال ۲۰۰۶، ظرفیت کل ناوگان جهانی با ۲/۷ درصد رشد به نسبت سال قبل، به ۹۶۰ میلیون تن رسید. در همین حال وزن کالاهای بارگیری شده به کشتیها در کل جهان به رقم ۱۱/۷ میلیارد تن رسیده است. نمودار (۲-۲۳) و نمودار (۲-۲۴) بیانگر رشد این صنعت در طی چند سال اخیر میباشند.
[۱] Deadweight tonnage
نماید. همگام با افزایش ظرفیت ناوگان جهانی که در صدر آن ناوگان کشتیهای کانتینری را نام برد یک تغییر کاملاً آشکار دیگر به چشم میخورد و آن بزرگتر شدن کشتیهای ساختهشده در سالهای اخیر است. شرکتهای حملونقل دریایی بیش از پیش خواستار این هستند که بتوانند از مقیاس در اقتصاد استفاده کنند و هزینه حمل برای هر تن کالا یا هر کانتینر را کاهش دهند. به همین علت است که این شرکتها هر روز به فکر بیشتر کردن سهم خود از بازار جهانی بوده و در این راستا استراتژیهای مختلفی نظیر مشارکت، یکپارچگی عمودی (به بالا یا پایین) و غیره را در برنامههای اصلی خود قرار میدهند. در همین سو با افزایش کانتینریزاسیون در جهان باعث رشد سیستمهای حملونقل چندوجهی در کشورهای جهان شده است؛ زیرا اساس سیستم حملونقل چندوجهی حمل آسان کالا و تغییر از شیوهای به شیوهای دیگر میباشد که این خود بیانگر این است که بنادر میبایست جهت آماده سازی برای ورود به این سیستم مستلزم ایجاد تسهیلات گسترده تجهیزات کانتینری میباشند و از آنجائی که موضوع کانتینری کردن فقط محدود به بخش حملونقل دریایی نمیباشد بلکه میتوان با رشد سیستمهای حملونقل کانتینری در جاده و راه آهن زیر ساختهای لازم را گسترش داد که این خود قدمی مهم در پذیرا شدن سیستم حملونقل چندوجهی است که باعث ارتباط گسترده و یکپارچه بین تمامی سیستمهای حمل و نقل زمینی و دریایی میباشد.
پایانه کانتینری بندر شهید رجایی با جابهجایی بیش از ۹۰% کانتینرهای ورودی و خروجی به کشور همچنان بهعنوان بزرگترین پایانه کانتینری کشور شناخته میشود که از ابتدای راهاندازی تاکنون روند روبه رشدی را پشت سر گذاشته است اما میتوان گفت این رشد متناسب با استفاده از تمامی ظرفیت نمیباشد. بااینحال با توجه به تقاضای روزافزون برای لجستیک کانتینری در منطقه خلیج فارس و فعالتر شدن اقتصاد منطقه خاورمیانه و آسیای میانه لزوم سرمایهگذاری برای پذیرش کشتیهایی با ظرفیت بیش از ۶۰۰ تی ای یو واضح و روشن میباشد. این موضوع مسئولان بندر را بر آن داشت تا در زمینه افزایش ظرفیت بندر سرمایهگذاری نموده و فازهای اول و دوم توسعه این بندر را برنامهریزی نمایند.
پایانههای کانتینری بندر شهید رجایی یا مساحتی بالغ بر ۱۲۰۰۰۰۰ متر مربع و ظرفیت صفافی و نگهداری بیش از ۵۲۰۰۰ تی ای یو کانتینر قادر هستند سالانه ۲۰۰۰۰۰۰ تی ای یو عملیات کانتینری داشته باشند. این مجموعه پایانهها شامل سه ترمینال با کاربریهای زیر میباشند.
- ترمینال سی اف اس[۱]: این ترمینال عهده دار استریپ کانتینرهای مشترک میباشد. کانتینرهایی که کالای آن متعلق به دو یا چند صاحب کالا باشد، در این ترمینال تفکیک و به صاحبان آن تحویل داده میشود.همچنین در محوطه انبار عملیات ارزیابی گمرکی کانتینرها نیز انجام میشود. این ترمینال دارای یک باب انبار مسقف به مساحت ۸۴۰۰۰ متر مربع جهت تخلیه کانتینرهای مشترک و محوطهای به مساحت ۷۰۰۰۰ متر مربع جهت نگهداری و ارزیابی و تخلیه کانتینرهای غیرمشترک میباشد. این ترمینال دارای دو دستگاه ریچ استاکر و شش دستگاه ۲٫۵ تا ۴٫۵ تنی میباشد.
- ترمینال صادرات: این ترمینال عهده دار صادرات کالاهای غیرنفتی میباشد. ترمینال دارای یک انبار مسقف به مساحت ۸۴۰۰ متر مربع و محوطههایی است که در مساحتهای چند هزار متری به بخشهای خصوصی متعدد واگذارشده است. در این محوطه عملیات بارگیری کالاهای صادراتی به کانتینر و انتقال کانتینر به سی وای[۲] توسط بخش خصوصی انجام میگیرد. متوسط عملکرد ماهانه این ترمینال ، بارگیری حدود ۱۰۰۰۰ تی ای یو کانتینر به کشتی میباشد.
- ترمینال ترانزیت: امور مربوط به ترانزیت کالای کانتینری در این ترمینال انجام میشود. این ترمینال نیز مانند ترمینال صادرات دارای یک باب انبار به مساحت ۸۴۰۰ متر مربع میباشد. عملکرد ماهانه ترمینال ترانزیت در بارگیری کانتینر به کشتی حدود ۶۲۰۰۰ تی ای یو میباشد.
در حال حاضر پایانههای کانتینری بندر شهید رجایی در دو پایانه تخلیه و بارگیری کانتینر فعالیت میکند .پایانه شماره یک کانتینری بندر شهید رجایی در جولای سال ۱۹۸۴با ظرفیت اسمی ۱۵۰۰۰۰۰ تی ای یو در سال و اسکله به طول ۹۵۷ متر فعالیت خود را آغاز نمود. راه اندازی اولین جرثقیل ریلی ساحلی آن در سال ۱۹۹۱ صورت پذیرفت. تعداد ۵ اسکله در ترمینال یک کانتینری وجود دارند که آبخور آنها در جدول (۲-۱۹) آمده است.
[۱] Container Freight Station (CFS)
[۲] Container Yard (CY)
متن فوق تکه ای از این پایان نامه بود
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 461
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0