(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
در این پژوهش در پی آنیم که دریابیم درمان نگهدارنده متادون چه تغییراتی در رفتار معتادان و همسران آنها در رابطه با متغیرهای فوق ایجاد خواهد کرد. چرا که امروزه درمان نگهدارنده با آگونیستهای مواد افیونی درمان اصلی وابستگی در بسیاری از کشورهای جهان است (مناجاتی، 1382).
متادون به مجموعه مواد افیونی تعلق دارد و اکثراً برای معالجه وابستگی به سایر مواد افیونی مثل هروئین، کدئین و مرفین به کار میرود. متادون یک ماده افیونی مصنوعی است؛ یعنی از مواد شیمیایی و در آزمایشگاه تولید میشود (تقوی، 1383). متادوندرمانی، روشی است که در درازمدت جواب میدهد. طول درمان نوسان داشته و بین 1 تا 20 سال یا بیشتر متغیر است. این درمان ممتد با دوز مناسب، از لحاظ طبی ایمن بوده و مؤثرترین درمان فعلی جهت وابستگی به مواد افیونی محسوب میشود (تقوی، 1383).
ارزیابی درمان نگهدارنده متادون (MMT)
بسیاری از معتادان، به خصوص مصرفکنندگان هروئین قادر نیستند علیرغم درمانهای مختلف به وضعیت پرهیز مداوم دست یابند و در صورت نبود درمانی محافظتکننده، به حیاتی ادامه خواهند داد که تا آخر عمر، تنها حول محور تهیه و مصرف مواد دور میزند. تاکنون MMT موفقترین رویکرد در درمان اعتیاد شناخته شده است و موجب کاهش مصرف مواد مخدر، کاهش رفتارهای جنایی و میزان بازداشت قانونی، کاهش مرگ و میر و افزایش کارکرد شغلی، کاهش ابتلا به ایدز و هپاتیت و سایر بیماریهای عفونی مثل سلِ مقاوم به چند دارو میشود (50 درصد از معتادان تزریقی نیویورک HIV مثبت و ناقل ویروس ایدز هستند ولی در میان کسانی که از سال 1978، یعنی درست سه سال قبل از پیدایش ایدز، تحت درمانهای MMT بودهاند، این درصد تقریباً صفر بوده است). افراد تحت درمان MMT حتی اگر ناقل ویروس ایدز نیز باشند، احتمال ابتلای دیگران از طریق آنان بسیار پایین است (عزیزی، 1381).
به این ترتیب، پژوهشگر در این تحقیق به دنبال تحقق این هدف مهم است که تعیین کند سهم هریک از عوامل رضایت جنسی و باورهای ارتباطی در پیشبینی میزان سازگاری زناشویی در افراد معتاد تحت درمان با متادون چقدر است.
1-1- بیان مسئله
اعتیاد عادت یا رفتاری است که اغلب ترک کردنش مشکل میباشد. اعتیاد و وابستگی میتواند به الکل یا موادمخدر و یا قمار باشد. بسیاری از ما برای مقابله با مشکلات زندگی به اعتیاد پناه میبریم. استفاده از الکل، موادمخدر و یا قمار برای مدتی درد یا ترس ما را تسکین میدهد. ولی درنهایت خودش به مشکل تبدیل میشود. مشکلی که اغلب روابط و خانوادهها را از هم میپاشد (رستگار، 2002؛ ممتازی، 2002؛ به نقل از باقیانیمقدم، فاضلپور و رهایی، 1387).
اعتیاد دارای سه مرحله است: مرحله اول آن شروع اعتیاد است. مرحله دوم، مرحله استقرار میباشد که برای رسیدن به این وضعیت حداقل یک ماه وقت لازم است. مرحله سوم آن اضمحلال و انهدام جسمانی و روانی است که موجبات انحطاط قوای مغزی و فکری میگردد (نجاری، پژومند و نازپرور، 1381). معتاد انسان ضعیفی است که از واقعیات میترسد و جرأت تحمل و رویارویی با آنها را ندارد. از ماده اعتیادآور انتظار دارد که به او کمک کند تا از واقعیات بیخبر بماند و برای او دنیایی خیالی بسازد تا او با تخیلات خود زندگی کند و واقعیات به طور غیر طبیعی ادراک گردند (همان منبع). در اثر ادامه این روند، مواد اعتیادآور صرف نظر از نوع آن اثر خود را از دست میدهند و در فرد تحمل ایجاد میکنند. بتدریج مصرف این ماده برای داشتن همان حالتهای اولیه به شکل اجباری درآمده و باعث وابسته شدن جسم و روان فرد میگردد.
مواد مخدري كه توسط انسانها مورداستفاده قرار ميگيرند اثرات متعددي بر روي كاركرد جنسي دارند: دراين ميان ميتوان ازكاهش يا افزايش ميل جنسي، ناتواني جنسي و انزال زودرس يا ديررس به عنوان شايعترين آنها نام برد. عدهاي از بيماران نيز در ابتدا جهت بهرهگيري از برخي عوارض جانبي موادمخدر از جمله تأخير در انزال و افزايش ميل به استفاده از آنها روي ميآورند. در مراحل پيشرفتهتر سوءمصرف موادمخدر معمولاً اثر نهايي درجهت كاهش ميل ناتواني جنسي است كه پس از ترك اعتياد به روشهاي گوناگون ميل جنسي و قدرت جنسي و انزال زودرس به آساني به وضعيت طبيعي قبلي برنميگردد و در برخي مواقع تا ماهها و سالها طول ميكشد كه ميل جنسي و مشكلات جنسي فرد بصورت نرمال درآيد.
1-2- اهمیت و ضرورت پژوهش
مصرف مواد مخدر از خطرناکترین پدیدههای جوامع انسانی در عصر حاضر به شمار میرود. امروزه وسعت اعتیاد در جهان چنان گسترش یافته است که به شکل یک بیماری مزمن و اجتماعی درآمده و باعث به خطر افتادن امنیت اجتماعی شده است. در سراسر جهان تعداد مصرفکنندگان مواد مخدر به 190 میلیون نفر میرسد و آمار رسمی، تعداد معتادان کشور را 2/1 تا 2 میلیون نفر ذکر میکند که میانگین سنی این افراد 18 سال میباشد و این درحالی است که 11 میلیون نفر از جمعیت کشور با مشکل اعتیاد خود یا اطرافیان مواجه هستند (شفیعی و رهگذر و رهگذر، 2004؛ ضیاءالدین و زارعزاده و حشمتی، 2006).
در ایران و در طی چند دهه گذشته، اعتیاد رشد سالانه 8 درصدی داشته است (مرکز مطالعات ملی اعتیاد، 2001؛ به نقل از نریمانی، حبیبی و رجبی، 1390). از آنجاییکه یکی از عمدهترین و مطرحترین مشکلات نسل جوان اعتیاد و مسائل جانبی آن است این موضوع امروزه در کشور ما اهمیت زیادی پیدا میکند. چرا که بدنبال اعتیاد جنبههای مختلف شخصیت و نیروی لازم برای داشتن زندگی سالم تحلیل میرود و منجر به خروج جوانان از صحنههای فعال زندگی فردی و اجتماعی میشود.
یافتههای بالینی نشان میدهد که حدود 70 درصد معتادان متأهلاند (زینالی و همکاران،1386)؛ بنابراین مسائل جنسی و زناشویی میتواند یکی از مهمترین ابعاد تحت آسیب در زندگی فرد معتاد باشد که منجر به تضعیف انسجام و پیوستگی خانوادگی و درگیری فراوان اعضای خانواده میشود و در سطح اجتماعی نیز میتوان مشکلاتی مانند طلاق، تجاوزات جنسی، روابط ناپایدار خارج از خانه و فرار و دیگر آسیبهای متعدد روانی و اجتماعی فرزندان را نام برد. پیش از این پژوهشهای زیادی انواع بزهکاریهای اجتماعی از جمله خود اعتیاد را به عنوان یک بیماری معرفی کردهاند که آمادگی و استعداد آنها ابتدا در درون نظام خانواده و سپس در اجتماع ریخته میشود. بنابراین اهمیت این مسئله را از این نظر نیز میتوان مورد توجه قرار داد که اعتیاد صرفنظر از تمام مسائل و مشکلات دیگر فردی و اجتماعی با مختل ساختن ساختار نظام خانواده زمینه این نوع بزهکاریها و همچنین بسیاری از مسائل و اختلالات روانی و تربیتی را در فرزندان فراهم میسازد.
برای مبارزه با اعتیاد، علاوه بر دانش و تجربه و استفاده از دارو، انگیزه برای ادامه یک زندگی سالم لازم است که بخش عمده این انگیزه مربوط به خانواده و همسر میشود. بنابراین داشتن یک رابطه عاشقانه سالم میتواند کمک فراوانی به ترک اعتیاد فرد داشته باشد چرا که فقدان آن باعث ایجاد یک چرخه معیوب و ادامه روند اعتیاد میشود. بنابراین شناخت مسائل ایجاد شده توسط اعتیاد که کیفیت زندگی زناشویی را تحت تأثیر قرار میدهد و تلاش در جهت برطرف ساختن آنها به عنوان یکی از ابعاد بیماری اعتیاد در این راستا اهمیت فراوانی دارد. افزایش دانش همسر فرد معتاد و آگاهی از اهمیت روابط جنسی و کیفیت زناشویی و کشف علت مختل شدن این رابطه کمک شایان توجهی به بازپروری ابعاد مختلف زندگی فرد معتاد و بهبود کیفیت زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی وی خواهد کرد.