دانشکده مهندسی آب و خاک
تحقیق نظری جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد در رشته
مهندسی آب-آبیاری و زهکشی
منابع آب مورد استفاده و آبیاری میکرو
(سیستم بارانی و قطرهای )
استاد راهنما:
دکتر ابوطالب هزار جریبی
پیشگفتار:
آب عاملی ضروری در توسعه کشاورزی و یکی از مهمترین فاکتورها برای تولیدات گیاهی میباشد. نیاز به آب را میتوان از طریق منابع آب سطحی و یا منابع آب زیرزمینی برطرف کرد. از آن جا که آب محدود و کمیاب است، استفاده مناسب آن در تولید محصولات کشاورزی لازم و ضروری است. این مسأله به درک درست از مدیریت مؤثر آب باران و ذخیره آبهای زیرزمینی وابسته است.
آب و هوا یکی از فاکتورهای مهم در تعیین آب مورد نیاز گیاه برای تولید و رشد بهینه بدون محدودیت میباشد. بازدهی در زمینهای خشک و بایری مانند: گوجرات، راجستان، اوتار پرادش و بخشی ازهاریانا و پنجاب، ماهاراشترا، بخشهایی از تامیل نادو و بخش بزرگی از کارناتاکا و آندرا پرادش، کشاورزان باید با شرایط نامساعد آب و هوایی نظیر بارانهای غیر معمول کمتر از بارندگیهای معمولی، بارانهای معمول زودهنگام در پی خشکسالی طولانیمدت و یا بارش دیرهنگام بارانهای موسمی بسیار سنگین، مواجه شوند.
در هندوستان سطح اراضی دیم (متکی به باران) حدود 70 درصد کل اراضی تحت کشت و 31 درصد کل مساحت کشور را در مقایسه با نواحی خشک و نیمه خشک شامل میشود. الگوی بارانهای موسمی جنوب غربی هندوستان بسیار نامنظم و غیر قابل پیشبینی بوده و از این رو باعث خسارات مداوم محصولات کشاورزی میشود.از اینرو، چنانچه بارانهای موسمی به طور غیر عادی با تأخیر همراه باشند، آبیاری قبل از کاشت بذر ضروری است. به منظور مبارزه با خشکسالی در مناطق کم باران، بهرهبرداری آبهای زیرزمینی تا حد امکان، توسعه تکنیکهای مناسب برای حفظ رطوبت و رویکرد جامع بهسازی آبخوان از ارزش بسیاری برخوردار میباشند.استفاده مؤثر از آب در تولید محصولات کشاورزی تنها زمانی به دست میآید که برنامهریزی، طراحی و عملکرد سیستم و توزیع در راستای تأمین نیاز بهینه، صورت گرفته باشد.
هر دو روش آبیاری بارانی و قطرهای از تکنیکهای پیشرفتهای در مقایسه با روشهای آبیاری ثقلی-سطحی برخوردارند.این سیستمها از راندمان کاربرد بالای آب و قابلیت تطبیق با نواحی تپهای برخوردار بوده و میتواند 30 تا 50 درصد آب را ذخیره کند. به علاوه آبیاری قطرهای از این مزیت برخوردار است که میتوان بویژه با کمک قطرهچکان طراحی شده، محلول آب و کود را به نزدیکی محیط ریشه گیاه رساند. همکاری نزدیک مهندسان کشاورزی، خاکشناسان، محققان، سازندگان و کشاورزان در این امر لازم و ضروری است.
مؤلفان این مجموعه با داشتن تجارب بسیار در زمینه تولید محصول و مدیریت آب، زحمات قابل تقدیر بسیاری را برای جمعآوری یک مجموعه از اسناد در زمینه “بهرهبرداری از منابع آب و آبیاری تحت فشار” انجام دادهاند. من با اطمینان میتوانم بگویم که این کتاب به طور گسترده در دانشکدهها، کالجها و مؤسسات کشاورزی مورد پذیرش قرار خواهد گرفت. این نسخه به خوبی به عنوان یک راهنمای جامع برای دانشجویان کشاورزی، محققان، بویژه متخصصان مدیریت آب، مروجین و کشاورزان مترقی، مورداستفاده قرار خواهد گرفت.
من صادقانه آرزو میکنم که این کتاب بتواند کمک بزرگی برای رشد و حفظ منابع آبی بوده و بتواند راندمان مصرف آب را از طریق تکنیکهای پیشرفته آبیاری تحت فشار بالا ببرد.
سورش سی. مادگال[1]
وایس-چنسلور[2]
دانشکده کشاورزی و تکنولوژی پانتاگار[3]
مقدمه:
آب برای زندگی و تولید محصولات کشاورزی لازم و ضروری میباشد. از این رو بهرهبرداری مؤثر از منابع آب ضروریتر است، اما منابع آب موجود بطور یکنواخت توزیع نشدهاند بطوریکه در برخی مناطق وفور آب دیده میشود در حالیکه مناطقی دیگر در مدت زمان طولانی، شدیداً تحت تأثیر خشکسالی قرار دارند.
برآورد میشود که آب قابل مصرف از همه منابع هندوستان در حدود 32 میلیون هکتار متر باشد. در حالیکه مصرف واقعی در حدود 42 میلیون هکتار متر است. بنابراین تقریباً دو سوم اراضی کشاورزی آبیاری نمیشود، از این رو آب به عنوان یک فاکتور بسیار محدود در بهبود تولیدات گیاهی در نواحی حارهای مانند هندوستان میباشد که بخش اعظم اراضی کشاورزی آن تحت کشت دیم قرار دارد.در نواحی گرم و حارهای راندمان کاربرد آب آبیاری بسیار کم است. از این رو پیبردن به این مسأله که چگونه خسارتها را به حداقل رسانده و راندمان کاربرد آب را افزایش دهیم، حائز اهمیت است. از این رو بهتر است یک تیم متشکل از کشاورزان، خاکشناسان، گیاهشناسان، مهندسان کشاورزی، اقتصاددانان و سازندگان، به سمت یافتن اثر متقابل خاک، آب، گیاه، آب و هوا، جهت مدیریت علمی آب بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، هدایت شوند.
جمعیت کنونی هندوستان 750 میلیون نفر میباشد که پیشبینی میشود تا سال 2000 میلادی جمعیت آن به 1000 میلیون نفر با غذای مورد نیاز 235 میلیون تن افزایش مییابد که در مقایسه با تولید کنونی که 190 میلیون تن میباشد، افزایش قابل توجهی خواهد داشت. مدیریت مؤثر زمین از طریق افزایش میزان کشت از 120٪ تا 200٪ و افزایش راندمان آب مصرفی منابع آبی موجود از طریق بکارگیری سیستمهای بارانی و قطرهای میتواند تا حدودی این نیاز را تأمین کند.
بهتر شدن کیفیت آب، تأثیر مهمی بر افزایش تولیدات کشاورزی میگذارد. مراحل بنیادی رابطه آب و گیاه این است که تولید غذا افزایش یابد. بهعلاوه توجه ویژهای به تعیین و تشریح وضعیت آب در بافت گیاه و در زنجیره اقلیم، آب، خاک مبذول شده است.
این کتاب شامل کاربردهای مؤثر از باران و آبهای زیرزمینی میباشد. تأثیر مدیریت آب، خاک و محصول در افزایش راندمان کابرد آب و مراحل حفظ رطوبت برای کنترل کردن زهاب و تغذیه آبهای زیرزمینی دراین کتاب شرح داده شده است و در مورد مدیریت آبهای شور به طور اجمالی مطالبی بیان شده است. مدیریت آب در مزرعه به طور عمدهای در این کتاب مورد بحث قرار گرفته است.
در هر فصل از این کتاب اطلاعات با ارزشی شامل: حفظ آب باران، بهرهبرداری از منابع آب و آبیاری تحت فشار شامل آبیاری بارانی و قطرهای، که توسط محققان گوناگونی که در گردآوری این اثر با ارزش شرکت داشتهاند، ارائه گردیده است. حجم زیادی از اطلاعات جدیدی که توسط محققان، سازندگان و کشاورزان بدست آمده است در این کتاب مشخص شدهاند. دقت بسیاری جهت اطمینان از صحت اطلاعات ارائه شده در مورد بهرهبرداری از منابع آب و آبیاری تحت فشار صورت گرفته است.
این کتاب عمدتاً به دانشجویان، دانشمندان و محققان در زمینه کشاورزی و مدیریت آب و کشاورزان کمک بسیاری میرساند. مؤلفان مراتب قدردانی خود را از پروفسور ساکتیپادا[4] ، پروفسور پیشین دانشگاه مهندسی کشاورزی ویسوا ویدیالیا[5] به خاطر تدوین و ویرایش نسخهها و تصحیح آنها، ابراز میدارند.
براي دانلود متن کامل پايان نامه کليک کنيد
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 531
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0