آیندهنگاری تحولات رسانه دینی در افق1404 جمهوری اسلامی ایران؛
مطالعه موردی رسانه منبر
استاد راهنما:
جناب آقای دکتر ابراهیم فیاض
استاد مشاور:
جناب آقای دکتر ستار عودی
دیماه 1391
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده:
شیوههای تبلیغی زیادی از انبیا و پیامبران ذکرشده، آنان بر دعوت مشترک به توحید، معاد، اصول اخلاقی و … تکیه داشتهاند. پس از رحلت پیامبر گرامی اسلام نیز، تبلیغ بهویژه در شکل «منبر» یکی از ابزارهای اصلی انتقال معارف اسلامی بود و در طول تاریخ تا امروز، دستخوش تحولات فراوان بوده است؛ امّا اساس و بنای آن، اصالت خود را حفظ نموده و در فراز و نشیبهای مختلف تاریخ، مورداستفاده قرارگرفته است. رسانه منبر دربردارندهی عناصر مبلّغ، مخاطب، موضوع، شیوه و ابزار است. لذا تحقیق حاضر با شناسایی عناصر فوق به بررسی رسانه منبر میپردازد تا نسبت به آیندهنگاری این رسانه اقدام شود.
این تحقیق برای آیندهنگاری تحولات رسانه منبر از روش «فرآیند پژوهی» با ابزار مطالعه «اسنادی و کتابخانهای» طی نیمقرن اخیر استفاده نموده، ازاینرو خطبای شهیر فلسفی، کافی، انصاریان و پناهیان موردمطالعه قرارگرفتهاند. رویکرد شناسی موضوعات ایشان، اسلوبهای اقناع اندیشه و روشهای تحریک احساس و نیز مخاطبان ایشان در این تحقیق موردبررسی است. پس از مطالعه اسناد موجود، برخی از عناصر دارای فرآیند ثابت و مستمر تشخیص داده شد که میتواند در آیندهنگاری منبر مهم باشد: منبر سیاسی، منبر با رویکرد اخلاق اجتماعی و نیز منبر حماسی و داستانی با مخاطب جوان از مهمترین این عناصر هست.
جدول 7ـ جمعبندی مؤلفه های موردبررسی در چهار نمونه تحقیق………………………………………………………………. 167
مقدمه
منبر ازجمله ارتباطات چهره به چهرهای است که با تأکید بر ارتباطات کلامی و نیروی نهفته در کلمات و افکار در پس هر کلمه، به مخاطب منتقل میشود. لذا منبر ازجمله هنرهای کلامی است که سابقهای طولانی و تأثیرگذاری بسیاری از گذشته داشته و تاکنون نیز این تأثیرگذار را حفظ کرده است. تکیه منبر بر عقاید و علوم دینی و بهخصوص تأکید بر اخلاق الهی اعتبار بسیاری به آن بخشیده است. مخاطب پای منبر میرود تا کلام دینی بشنود و از آن بیاموزد.
میدانیم در سراسر دوران گذشته، خطیبان زبانآور بسیار بودهاند. قصاصان، مذکّران و ذاکران نامهای آشنا داشتهاند. مقدمه موضوع پندهای اخلاقی و دینی بود. درراه و روش مألوف و معمول تعلیم و تربیتی، منبر و مواعظ دینی و اخلاقی روضهخوانی و تعزیه و شبیهخوانی، نیز فنون بلاغی و بیانی سینهبهسینه حفظشده است. معانی بیان جنبههای نوشتاری این فنون را دربرمیگرفت و از زمانی که رسماً درس و فن ضروری شناخته شد شأن شایستهی خود را در نظام تعلیم و تربیت گذشتهی ما حفظ کرد و رسالات عدیدهای در آن نوشتند.